Kifutó, érettségire épülő technikus képzés

Technikus képzés

Mechatronikai technikus  54 523 04

Szakma rövid bemutatása: A gépész szakmacsoport négy éves képzésére épülő egy éves technikusi képzés, magabiztos elméleti és gyakorlati tudást nyújt tanulóink számára. A képzési idő alatt hagyományos és automatizált gépek és berendezések üzemeltetését, karbantartását és javítását sajátítják el tanulóink iskolánkban. Labor foglalkozásokon megismerkednek tanulóink az üzemeltetési és szerviz dokumentáció készítés lépéseivel, beüzemelési, próbaüzemi munkafolyamatokat végeznek a berendezéseken. Az iskolában megismerik a PLC vezérlésű automatizált rendszerek üzemeltetését, mely nagy segítségükre lesz a partnereinknél töltött gyakorlati képzésben. A képzést egy és két éves formában is indítjuk.

Partnereink a gyakorlati képzésben: Siemens Zrt., Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.
A szakképesítéssel betölthető foglalkozások, munkakörök: “Villamos berendezés szerelő és üzemeltető, Villamos gépek és hajtások szerelő, Mechatronikai technikus, PLC programozó, Ipari gyártórendszerek üzemeltetése.”

Képzés adatai:
Szakma OKJ száma, megnevezése 54 523 04 Mechatronikai technikus
Szakmacsoport: 5. Gépészet
Ágazati besorolás: IX. Gépész
Iskola rendszerű képzési idő: 2729 óra
Iskolai vagy szakmai előképzettség: érettségi végzettség
Képzés munkarendje: nappali
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges
Pályaalkalmassági vizsgálat nem szükséges

Automatikai technikus 

Szakma rövid bemutatása:          Az automatikai technikus feladata az automatizált gépek, berendezések és rendszerek szerelése, üzembehelyezése, karbantartása és javítása. A képzés alatt megismeri és alkalmazza a méréstechnikai elveket és eszközöket, és a villamos biztonságtechnikai előírásokat. A képzés elvégzése után sikeresen használja a pneumatikai, elektropneumatikai és hidraulikai elemeket. Ezen túlmenően képes PLC programokat írni, módosítani illetve bevonni a PLC-t a hibakeresés folyamatába. Az automatikai technikus feladatkörébe tartozik az ipari robotok beállítása és egyszerű programozása, hibadiagnosztikája és javítása. Emellett a képzésben megtanulják a résztvevők az elektronikus villamos hajtások telepítését, beüzemelését és üzemeltetését.

Partnereink a gyakorlati képzésben:  A gyakorlati képzés iskolánk jól felszerelt tanműhelyeiben folyik. A képzést a FANUC, a Siemens és a WAGO támogatja.
A szakképesítéssel betölthető  foglalkozások, munkakörök:   Gyengeáramú villamosipari technikus, Jelzőberendezés-technikus, Ipari elektronikai technikus, PLC programozó, Automatikai műszerész, Biztosítóberendezés műszerész, Elektroműszerész, Elektronikai műszerész

Képzés adatai:
Szakma OKJ száma, megnevezése    54 523 01 Automatikai technikus
Szakmacsoport:   6. Elektrotechnika-elektronika
Ágazati besorolás:  XI. Villamosipar és elektronika
Iskola rendszerű képzési idő:  729 óra
Iskolai vagy szakmai előképzettség:   érettségi végzettség
Képzés munkarendje: nappali
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges
Pályaalkalmassági vizsgálat nem szükséges

Elektronikai technikus  

Szakma rövid bemutatása:  Az elektronikai technikus feladata az alkalmazott irányítás,- és vezérléstechnikai installáció kezelése, összeállítása, üzemeltetése. Átlátja az alkalmazott gyengeáramú villamos berendezések jellemzőit, szükség esetén beavatkozik, hibafeltárást, hibakeresést végez. Tisztában van a felhasználói programokkal, illetve azok alkalmazásával. Ismeri és alkalmazza a méréstechnikai elveket és eszközöket. Ismeri és alkalmazza a villamos biztonságtechnikai előírásokat. Alapvető gépészeti ismeretei révén együttműködik e szakterület munkatársaival. Önállóan vagy mérnöki irányítással elektronikus berendezések tervezésével, gyártásával, összeszerelésével, építésével, üzemeltetésével, karbantartásával és javításával összefüggő műszaki jellegű, egyéb kisegítő feladatokat végez.

Partnereink a gyakorlati képzésben: A gyakorlati képzés iskolánk jól felszerelt tanműhelyeiben folyik. A képzést szakmailag támogatja a Siemens Zrt., a WAGO és a FANUC.

A szakképesítéssel betölthető  foglalkozások, munkakörök:   Ipari elektronikai technikus, Gyengeáramú villamosipari technikus, PLC programozó, Elektroműszerész, Elektronikai műszerész

Képzés adatai:
Szakma OKJ száma, megnevezése  54 523 02 Elektronikai technikus
Szakmacsoport: 6. Elektrotechnika-elektronika
Ágazati besorolás:  XI. Villamosipar és elektronika
Iskola rendszerű képzési idő:  2729 óra
Iskolai vagy szakmai előképzettség: érettségi végzettség
Képzés munkarendje: nappali
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges
Pályaalkalmassági vizsgálat nem szükséges

DSC_0111

Tantervek:

Mechatronikai_technikus_kerettantev 54 523 04
Automatikai_technikus_54_523_01-1

DSC_0115A technikus a mérnök és a szakmunkás között teremt kapcsolatot. Nem feladata egy bonyolult gyártórendszer megtervezése, de át kell látnia azt, hogy üzemeltethesse. Nem feladata a berendezések gyártása, javítása, szervizelése, mégis tisztában kell lennie ezen munkafolyamatokkal, hogy a folyamatot irányíthassa. A technikusok feladata a berendezések, eszközök, gyártórendszerek üzemeltetése, hiba esetén a hibakeresés és a megoldási javaslatok kidolgozása. Ehhez mély elméleti és gyakorlati ismeretekre van szükség.

 kép4Büszkék vagyunk arra, hogy technikusaink mindig megállták a helyüket az életben. Sokan közülük munkájuk megkezdése előtt, vagy éppen munka mellett továbbtanultak, és sikeres mérnökökké váltak. Olyan emberekre van szüksége az iparnak, akik a szakmai ismereteik mellett jól tudnak csapatban dolgozni, jó kommunikációs képességekkel rendelkeznek, és adott esetben vezetési ismereteik is vannak.

Bár lehetetlen felkészíteni tanulóinkat az iparban  előforduló összes lehetőségre, meghibásodásra, megoldandó problémára, DSCF0403olyan általános tudásbázist kívánunk bennük kialakítani, amelyre a későbbi munkájuk során bátran támaszkodhatnak. Mindig hangsúlyozzuk, hogy egy feladatot többféleképpen is meg lehet oldani, az a célunk, hogy ezt a sokféleséget megmutatva szélesítsük szakmai látókörüket, hogy amikor kikerülnek az életbe, bármilyen problémával is találkoznak, mindig megtalálják a megoldást.

 

robot_02

PLC feladatok: kirakat világítás

 kivágógép

 lépcsőházi_automata

 szellőztető létra

 szobatermosztát 

 

Minden vélemény számít!