Egészségügyi tájékoztató

Fogamzásgátlás

Miért fontos a fogamzásgátlás?

Megfigyelhetjük, hogy mind fiatalabb korban találkoznak ezzel a kérdéssel, már a tizenegynéhény-évesek fantáziája is elindul, sőt a gondolatokat előbb-utóbb próbálkozó tettek is követik.

Tervezzétek meg előre a fogamzásgátlás módját!

Fogamzásgátló módszerek

ÓVSZER

Az óvszer biztonságos védekezési módszer. Használata a fiúk dolga, azonban nem csak a fiúknak kell erre a lehetőségre gondolni, sőt a biztonság kedvéért akár a lányok is tarthatnak maguknál.

Két fontos területen jelent védelmet:
Az egyik a terhesség kialakulásának megakadályozása, hiszen mechanikai védelmet nyújt, nem engedi a spermiumok hüvelybe vagy annak közelébe jutását.

Hogyan használjuk az óvszert?
Az óvszert óvatosan a fiú makkjára helyezve le kell görgetni, egészen a hímvessző tövéig. Vigyázni kell, nehogy megsérüljön a gumi a felhelyezés során! Ezt követően már biztonságos a hüvelybe történő behatolás.

Teendők az óvszer sérülésekor
Az együttlétet azonnal meg kell szakítani, a hüvelybemenetet le kell mosni, és a hüvelyt zuhany alatt ki kell öblíteni! Ezt követően minél előbb, lehetőleg 72 órán belül fel kell keresni a nőgyógyászt, aki konkrét tanácsokkal fog ellátni.

Hüvelybe helyezhető fogamzásgátló krém, kúp, hab, zselé

Kémiai hatásánál fogva elpusztítja a hüvelybe jutó hím ivarsejteket.

TABLETTA

A fogamzásgátlás egyik legbiztonságosabb módszere a fogamzásgátló tabletta szedése.

A tabletták hatása
A gyógyszerek fogamzásgátló hatásukat a petefészkek működésének felfüggesztésével, így a tüszőhormon termelésének, a tüszők megérésének és megrepedésének gátlásával fejtik ki.
Természetesen a folyamat bármikor megszakítható, a tablettaszedés felfüggeszthető.

A tabletták szedése
Hatásuk a folyamatos szedésen alapul.

A tabletták előnyei

·                     A fogamzásgátló hatása megvéd a nem kívánt terhességektől.
·                     Menstruációs ciklusodat szabályossá és kiszámíthatóvá teszi.

A tabletták mellékhatásai
Ritkán, de a következő mellékhatások fordulhatnak elő:

·        mellfeszülés, érzékenység
·        súlygyarapodás
·        ciklus közben kialakuló pecsételő, áttöréses vérzés

A fogamzásgátló tabletta folyamatos szedése mellett óvszer használata is javasolt.

Fogamzásgátló módszerek, melyeket nem a Te korosztályodnak ajánlunk

SPIRÁL

Általában jellemző a spirálokra, hogy alapjuk egy műanyag, legtöbbször T alakú eszköz, amelyre különböző segédanyagokat visznek fel. Az eszköz típusától függően a felvitt anyag lehet valamilyen fém- vagy hormontartalmú anyag.
Az eszköz a méh nyálkahártyájára gyakorolt hatásával legtöbbször megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

Miért nem Neked ajánljuk ezt a módszert?

A spirált csak azoknak a nőknek helyeznek fel, akik már túl vannak első gyermekük szülésén.

Cikluskontroll – “naptármódszer”

A naptármódszer mint fogamzásgátlási módszer, biztonságossága messze elmarad más módszerekétől.
A naptármódszer alkalmazásához számításokat kell végezni.
Mivel a módszer biztonságossága alacsony, ezért számotokra nem javasoljuk!

Megszakított közösülés

A megszakított közösülés azt jelenti, hogy a szexuális együttlét során, amikor hüvelyi közösülés történik, a partnerek nem várják meg a férfi orgazmusát. A tervezett megszakítás előtt a hüvelybe kerülhetnek spermiumok, ezáltal megteremtve a terhesség kialakulásának esélyét.
A módszer abszolút nem nevezhető biztonságosnak.

Ha baj van, ez a módszer még segíthet

Sürgősségi tabletta
Sürgősségi tablettára akkor van szükség, ha a fiatal pár bajba került. Ez akkor következik be, ha az együttlét során elmaradt a védekezés, mert a pár nem gondolt rá, vagy a védekezés során a módszer nem vált be.
A sürgősségi tabletta tehát S.O.S. segítség lehet mindazoknak, akik meggondolatlanul cselekedtek.

Mikor kell bevenni?
A bajba jutott párnak 72 órája van a gyógyszer sikeres alkalmazására, ugyanis a javaslat az, hogy ezen kritikus időn belül kell bevenni a gyógyszert, két részletben, 12 óra különbséggel.
A sürgősségi tablettát minden esetben nőgyógyásznak kell javasolnia, és a javaslatot ideális esetben nőgyógyászati vizsgálat előzi meg.

Szexuális úton terjedő betegségek

A szex, a testi kapcsolat bizonyos esetekben veszélyeket is hordozhat. Pontosan ezért kell átgondoltan és megfontoltan élni, és lehetőség szerint tartózkodni a bizonytalan eredetű, alkalmi kapcsolatoktól, vagy megtenni a megfelelő óvintézkedéseket saját biztonságunk érdekében.
Vannak olyan betegségek, melyeket a szexuálisan átadható betegségek csoportjába sorolunk. Ezek a betegségek szigorúan csak a nemi szervek, illetve vér, testváladékok érintkezésekor adódnak át.

Tünetek

A lányok gyakran éreznek hüvelyi viszkető, égő érzést. Ez gyakran társulhat bő hüvelyváladékozással, folyással.
A fiúk hímvesszőjén lehetnek apró piros pontok, lehet fehéres hámlás, előfordulhat a húgycsőből folyás, érezhetnek hímvessző-, here- vagy prosztatatáji fájdalmat.

Betegségek

A kifejezetten nemi úton terjedő betegségek közé soroljuk: Gonorrhea, Chlamydia, Syphilis, Herpes Vírus, Humán Papillóma Vírus, Hepatitis, HIV (AIDS).
Ugyancsak szexuális úton terjed az élősködő lapostetű, amely igen kellemetlen tüneteket okoz.

Megelőzés

Elsődleges, hogy alkalmi partnert, illetve bizonytalan kimenetelű szexuális kapcsolatot nem szabad felelőtlenül felvállalni!

Ha panaszod van, ne késlekedj! Azonnal fordulj szakemberhez.

A hüvely gombás fertőzése

Candida fertőzés

A Candida az a gomba, mely a női gombás fertőzések több mint 90%-áért felelős. A szervezeten belül megtalálható a szájban, a tápcsatorna különböző részeiben, így része a bélflórának és sokszor tünetmentesen, alacsony csíraszámban gyakran a hüvelyflórában is előfordulhat. Hajlamosító tényező lehet a fogamzásgátló tabletták használata. Ide vezet a hüvelyváladék Lactobacillus flórájának gyengülése vagy elvesztése is. Ezt pl. antibiotikus kezelések is kiválthatják.

Bizonyos esetekben öltözködési szokások, intim higiénés eltérések (hiányos vagy túlzott mértékű tisztálkodási gyakorlat), helyi allergiás és túlérzékenységi reakciók szintén szerepet játszhatnak.

A klinikai tünet például a hirtelen jelentkező, sokszor kínzó szeméremtáji viszketés.

Fontos, hogy ha hasonló tüneteket észlel valaki, azonnal forduljon nőgyógyászhoz, mert a betegség magától nem gyógyul meg, és ha az állapot nem romlik, hordozó állapot léphet fel!

A hüvely bakteriális fertőzései

Ezekre a fertőzésekre jellemző, hogy a normál tejsavas környezet megszűnik, a tejsavas közegben élő savas pH-t fenntartó laktobacillusok kipusztulnak, helyettük kórokozó baktériumok telepednek meg. A megváltozott hüvelyváladékban könnyen elszaporodnak a kórokozó baktériumok, és mellettük gyakran létrejönnek egyéb társfertőzések is.

A tünetek igen változatosak lehetnek. A megváltozott hüvelyi folyásnak kifejezetten kellemetlen szaga van, bár előfordulhat hogy mennyiségileg, csupán kismértékben szaporodott meg. Ritkábban égő érzés lehetséges a hüvelyben, mely együtt járhat fájdalmas nemi együttléttel is.

A bakteriális fertőzés mindig magában rejti a kismedencei fertőzés kialakulásának lehetőségét.

Trichomonas vaginalis

Leggyakrabban nemi úton beszerezhető fertőzés, kivételes esetekben megkapható pl. közös fürdőkben is.

Gonorrhoea

E szinte kiveszőben levő szexuálisan terjedő betegség a szexuális élet szabadabbá válásával ismét reneszánszát éli. Közismert nevei tripper vagy kankó. Míg férfiaknál a húgycső gyulladását okozza, mely fájdalommal és jellegzetes húgycsőfolyással jár, addig a nőknél a tünetek sokkal szerényebbek.

A gonorrhoea egyéb szerveket is megbetegíthet, súlyos, extrém esetben akár a teljes szervezetben szétszóródva sepsishez vezethet.

Chlamydia trachomatis

Az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőző betegség okozója. Lányok esetében a méh-nyak és a húgycső hámsejtjeibe telepedve kis-medencei gyulladást okozhat. Fiúk esetében a húgycsőben telepszik meg, és továbbterjedve mellékhere-, illetve prosztatagyulladást okoz.

Késői szövődményei közül a meddőség a legfenyegetőbb. A betegség szűrésére patikában megvásárolható teszt is rendelkezésre áll, melynek újdonsága, hogy orvosi közreműködés nélkül is elvégezhető.

A tünetek rendkívül mérsékeltek, amennyiben alhasi fájdalom jelentkezik, gondolni kell a Chlamydia fertőzés lehetőségére.

Syphilis, vérbaj vagy Lues

Az előző századok rettegett nemi betegsége, melyet napjainkra sikerült visszaszorítanunk és gyógyíthatóvá tennünk. A hámfelület mikroszkopikus sérülésein kerül be a szervezetbe, és a behatolás helyén a helyi nyirokcsomók fájdalom nélküli duzzanatát hozza létre..

Vírus okozta szexuálisan terjedő megbetegedések

A vírusok olyan kis genetikaiállomány-részecskék, melyek önálló életre nem képesek, a gazdaszervezet sejtjeibe beépülve szaporodnak és aztán azokat károsítják.

Herpes genitalis

A szájon kialakuló hólyagos elváltozáshoz hasonlóan a herpesvírus a gáttájékon, a hüvelybemenetnél, de a hüvelyben és a méhszájon is előfordulhat. Fájdalmas hólyagok alakulnak ki, melyek lassan gyógyulnak, és a tüneteket is nehéz csillapítani. Fontos a szexuális partner figyelmeztetése, illetve szoros nyomonkövetése is.

A vírust azonban teljesen kiirtani a szervezetből nem lehet, de az immunrendszer javításával az akut tünetek előfordulása visszaszorítható. Sajnos súlyos esetben a beteg kórházi kezelését indokolhatja.

HPV (Humán Papilloma Vírus)

Nagyon sok vírus tartozik ebbe a családba, és az általuk okozott megbetegedések is különbözőek.

A partnert szintén vizsgálatra kell küldeni ilyen jellegű betegség felismerése esetén, mivel nagy százalékban terjed át a szexuális együttlét során. Szemölcsszerű elváltozások jönnek létre, melyek, ha kezeletlenül maradnak, egyre nagyobbra nőnek, összefolynak és karfiolszerű elváltozást hoznak létre.

A vírus jelenlétét nagy százalékban kimutatták a méh-nyak rosszindulatú daganatos megbetegedéseiben is. Ezért olyan fontos az évenkénti nőgyógyászati rákszűrés, mert ez az egyetlen módszer a vírus kimutatására.

A férfiak a vírus továbbadásában játszanak szerepet. Számukra ez a fertőzés nem jár következményekkel. A nők is csak bizonyos százalékban fogékonyak a vírusra, oly módon, hogy az feltétlenül megtelepedjen a méhnyak sejtjeiben.

Hepatitis fertőzések

A fertőző májgyulladás nevű betegség bizonyára mindenki számára ismert. A szexuális úton terjedő B és C típusnak nevezett alfajok életre szóló elváltozást hozhatnak létre a szervezetben.

A szexuális úton való terjedés, becslések szerint a fertőzések legalább 40%-a ez utóbbi módon jön létre.

HIV (Human Immundeficiency Virus)

A vírus a szervezet immunrendszerét károsítja, leblokkolva azoknak a sejteknek a működését, amelyeknek az lenne a feladatuk hogy felismerjék a kórokozókat és az egész szervezetet mozgósítsák ezek elpusztítására.

A betegség terjedési módjai megegyeznek a hepatitis fertőzésnél leírtakkal, és a gyógykezelés sem megoldott.

Az egyetlen, ami a nemi úton való fertőzéstől megóvhat, az az óvszerhasználat.

KÁROS SZENVEDÉLYEK KIALAKULÁSA ÉS MEGELŐZÉSE

Mit nevezünk szenvedélybetegségnek, függőségnek?
Szenvedélybetegségnek azokat a visszatérően ismétlődő viselkedésformákat, szokásokat nevezzük, amelyeket valaki kényszeresen újra és újra végrehajt, s amelyek a személyre – és többnyire környezetére is – káros következményekkel járnak.
 • Függőséget kialakíthatnak kémiai szerek, ezt a fajta szenvedélybetegséget nevezzük drogfüggőségnek.
 • De függeni lehet valamilyen viselkedési együttestől is, például játékszenvedély, a számítógépes- és internet-függőség, a videó-függőség, kényszeres evés és még sok hasonló, az egészséget és a környezetet károsító viselkedésforma.

Mit nevezünk drognak?

Drognak nevezünk minden olyan anyagot, amely a szervezetbe kerülve megváltoztatja annak működését.

Mik a szenvedélybetegség jellemzői, tünetei?

 • A szenvedélybetegség, a függőség jellemzője, hogy a személy azt éli meg, hogy szüksége van egy bizonyos viselkedés végrehajtására, folyamatos vágyat érez erre, s nem tud ennek a vágynak ellenállni.
 • A játékszenvedélyes személy nem tud ellenállni a játékgépeknek, a kleptomániás kényszerű, legyőzhetetlen vágyat érez a lopásra, a kényszeres evő nem tudja abbahagyni az evést és így tovább.

A függőség jellemzője a hozzászokás kialakulása, a megvonási tünetek megjelenése. Minden drog és minden addiktív viselkedés esetében kialakulhatnak azonban lelki megvonási tünetek. Ilyenkor a személy nyugtalan, feszült, ideges, sehol nem találja a helyét, nem tudja lekötni magát. A függőséget jellemezheti az, hogy a személy ugyan megpróbál leszokni a drogról, illetve megpróbál felhagyni a kényszeres viselkedéssel, de ezek a kísérletek sorozatosan kudarcba fulladnak. A függőségek általános jellemzője, hogy a droghasználó többnyire nagyon sok időt és energiát fordít a drog megszerzésére és használatára, illetve adott esetben a szer használatától történő megszabadulásra. Gyakori, hogy a szenvedélybeteg nem tudja megfelelően elvégezni a munkáját, vagy romlik az iskolai teljesítménye.

Hogyan jön létre a drog-élmény?

 • Az első a központi idegrendszerre gyakorolt hatása. Az, hogy a használó milyen fizikai és lelki állapotban van a drog bevételekor, milyen társaságban és milyen környezetben, milyen körülmények között használja valaki a drogot.

Hogyan csoportosítjuk a drogokat?

 • Csoportosíthatjuk a drogokat a szerint, hogy legális-e a használatuk, avagy tiltott. Magyarországon az alkohol legális drog, legális drog még a koffein (kávé), a nikotin (cigaretta), illetve a szerves oldószerek (szipu).
 • Sokan megkülönböztetnek lágy és kemény drogokat. A lágy drogok közé szokás sorolni a cannabis-származékokat, a marihuánát és a hasist. A felosztás alapját az a megfigyelés szolgáltatja, hogy a marihuána és a hasis használata, más illegális drogokkal összehasonlításban, kisebb egészségügyi kockázattal jár és kisebb a valószínűsége a függőség kialakulásának.
A leginkább elfogadott és legegyértelműbb csoportosítás a drogok központi idegrendszerre gyakorolt hatása alapján történik. E szempont szerint három nagy csoport különíthető el: 1. Stimulánsoknak nevezzük azokat a szereket, amelyek elsődlegesen stimulálják, gyorsítják, izgatják a központi idegrendszer működését. 2. Ezzel ellentétben a depresszánsok,elsődlegesen nyugtató hatásúak. 3. Végül pedig hallucinogéneknek vagy pszichedelikus szereknek hívjuk azokat a drogokat, amelyek elsődleges hatása a tudati működés, az észlelés, a gondolkodás szokásos folyamatainak megváltoztatása, módosult tudatállapotok létrehozása.
Stimulánsok, depresszánsok és hallucinogének
 
A stimulánsok közé soroljuk
 • az amfetamin-származékokat,
 • az ecstasyt,
 • a kokaint,
 • a nikotint és
 • a koffeint.

A depresszánsok közé tartoznak

 • egyes pszichoaktív hatású gyógyszerek (nyugtatók, altatók, szorongásoldók),
 • az alkohol, valamint
 • az opiátok (ópium, morfium, heroin, kodein, metadon).
 • A hallucinogén, vagy pszichedelikus szerek közé tartoznak többek között
 • az LSD,
 • a cannabis-származékok (ezeket gyakran külön csoportban szokás említeni),
 • a szerves oldószerek.

Veszélyek

 • az utcán vásárolt illegális drogok soha nem tiszta hatóanyagot tartalmaznak,
 • intravénás használat (injekció) => az esetleges szennyezőanyagok közvetlenül a vérkeringésbe kerülnek, fokozott veszélyt jelentve,
 • intravénás használat (injekció) => a drog közvetlenül a véráramba és másodpercek alatt az agyba jut, ezáltal fokozottan fordulhat elő túladagolás
 • intravénás használat (injekció) esetén közös eszközök (fecskendo, kanál, drog, szűrő, stb.) használata => AIDS, hepatitis és egyéb fertőző betegségek
 • a droghasználat illegális cselekedet, fogyasztása, tartása a törvénybe ütközik

AZ ILLEGÁLIS DROGOK

például az ópium, heroin.

Miből készül?

Az opiát származékok, mint azt a nevük is mutatja, a mák gubójából és a növény szárából nyert ópiumból készülnek.

Hogyan néznek ki?

A heroin porként kerül forgalomba.

Hogyan használják?

A heroint többnyire orrba szippantva, vagy vízben oldva intravénásan (injekciós tuvel befecskendezve) használják.

Milyen hatásai vannak?

Testi tünetek az idegrendszert nyugtató, izgalomcsökkentő hatás

 • csökkent reakciókészség
 • csökkent fájdalomérzet
 • pupilla szukülés
 • csökkentik, illetve megszüntetik a szexuális vágyat légzési elégtelenség
 • keringési elégtelenség
 • általános görcsös állapot a száj és a körmök kékes elszínezodése
 • minimálisra szukült pupilla
 • alacsony testhomérséklet
 • szabálytalan légzés
 • súlyos fokú vérnyomásesés
 • kóma
 • halál

Pszichés tünetek

 • flash-érzet
 • kellemes közérzet
 • relaxáltság, nyugodtság
 • eufória
 • szorongás, félelem csökkenése
 • túlzott önértékelés
 • bágyadtság rosszullét
 • álmosság

Hozzászokás

Folyamatos használat mellett ugyanannak a hatásnak az eléréséhez egyre növekvő mennyiségű opiátot kell használni, így ezek a szerek gyors hozzászokást alakítanak ki.

Okoz-e függőséget?

Az opiátszármazékok erős fizikai és lelki függőséget okoznak.

Elvonási tünetek

Általános megfázáshoz hasonló tünetek, erős csont- és izületi fájdalom, depresszió.

Miért használják ezeket a szereket?

A használó számára eltűnnek problémák, megszabadul konfliktusos érzéseitől, testi és lelki fájdalmától, szorongásától, önértékelése növekszik.

Veszélyek

 • túladagolás veszélyei => halál, a túladagolás veszélye különösen intravénás használat esetében nagy
 • viszonylag rövid használatot követően alakul ki erős függőség

CANNABIS

Mely drogok tartoznak ide?

marihuána, hasis, (ezek hatóanyaga a THC, tetrahidro-cannabinol)

Miből készül? Hogyan néznek ki?

A marihuána az indiai kender noivarú növényeinek csúcshajtása. A hasis a növény gyantájából készült, barnás színu, gyurmaszerű, vagy keményebb, csokoládéra emlékeztető anyag.

Hogyan használják?

A marihuánát és a hasist cigarettában, pipában elszívva használják.

Milyen hatásai vannak?

 • Testi tünetek
 • Pszichés tünetek
 • Az érzékek megváltozása
 • Hallucinációk
 • Hozzászokás

Okoz-e függoséget?

A THC testi függőséget nem alakít ki, de folyamatos, rendszeres használata lelki függőséget eredményez.

Elvonási tünetek

rossz hangulat, depresszió.

Miért használják ezeket a szereket?

A marihuána és a hasis fő hatása a tudatállapot módosítása.

Veszélyek

 • gyakori, vagy rendszeres használat esetén függőség kialakulása, a drog-használat nélküli élet sivárnak, unalmasnak tűnik
 • további kockázat, hogy a cannabis-használók egy része idővel “keményebb” drogokat, például opiátokat amfetamint, ecstasyt vagy LSD-t kezd fogyasztani.
  HALLUCINOGÉNpéldául az LSD.

  Miből készül?

  Az illegális forgalomba kerülo LSD szintetikusan előállított szer.

  Hogyan néz ki?

  Az LSD-t többnyire apró, bélyegszerű lapocskák formájában árusítják, melyeket többnyire valamilyen ábra díszít, ritkán tabletta.

  Hogyan használják?

  A hallucinogén szereket többnyire szájon át használják, így a gyomorban szívódnak fel.

  Milyen hatásai vannak az LSD-nek?

 • Testi tünetek
 • Pszichés tünetek
 • ismételt használat esetén a használatos mennyiség nagymértékű emelésére van szükség.

Okoz-e függőséget?

Az LSD fizikai függőséget nem alakít ki, de rendszeres használata lelki függőséget eredményez.

Elvonási tünetek

A motiváció, az érdeklődés hiánya, a mindennapos dolgok üresnek, szürkének, unalmasnak tűnnek.

Miért használják ezeket a szereket?

Az LSD és az egyéb hallucinogén szerek nagyon erős tudatállapot módosító hatást fejtenek ki. Hatásuk alatt a használó hallucinációkat él meg. Az LSD felerősíti a használó pillanatnyi hangulatát, az egyik legkiszámíthatatlanabb drog, a bevételekor sosem lehet tudni, hogy milyen hatást fog tapasztalni a használó.

Veszélyek

Az LSD fogyasztás a használó személyiségének tartós megváltozásához vezethet.

AMFETAMIN

speed

Miből készül?

Az amfetamin szintetikus drog.

Hogyan néz ki?

Az amfetamin tiszta állapotban fehér színű por, de az illegális forgalomban, elsősorban a szennyezőanyagok miatt más színű is lehet.

Hogyan használják?

Az amfetamint többnyire orrba szippantva, ritkábban intravénásan használják.

Milyen hatásai vannak?

Testi tünetek az idegrendszert izgató, stimuláló hatás Pszichés tünetek nyugtalanság érzet. Rendszeres használat mellett, ugyanazon hatás eléréséhez egyre nagyobb mennyiség használatára van szükség.

Okoz-e függőséget?

Az amfetamin fizikai függőséget nem vagy csak kis mértékben okoz, de erős pszichés függőséget képes kialakítani.

Elvonási tünetek

Jellemző a rossz hangulat, szorongás, depresszió, krónikus fáradtságérzet, alvászavar, letörtség kialakulása.

Miért használják ezeket a szereket?

Ezeket a szereket elsősorban a hangulatot javító, fáradtságot csökkentő hatásuk miatt használják.

Veszélyek

 • túladagolás,
 • a használatot követően idegesség, irritabilitás, ingerlékenység, ingerültség, álmatlanság, lehangoltság és depresszió jelentkezik,
 • a folyamatos fizikai aktivitás például a tánc melletti, levegőtlen helyiségben történő amfetamin-használat a szervezet túlhevüléséhez, akár halálhoz is vezethet.

ECSTASY (Extasy)

Miből készül?
Az ecstasy szintetikus, azaz kémiai úton eloállított mesterséges drog.

Hogyan néz ki?

Az ecstasy többnyire tabletta formájában jelenik meg, ritkábban azonban kapszulaként, vagy por formájában árusítják.

Hogyan használják?

Az ecstasy-t többnyire szájon át használják, az intravénás használat ritka.

Milyen hatásai vannak?

Testi tünetek az idegrendszert izgató, stimuláló hatás Pszichés tünetek boldogság-érzet Folyamatos használat mellett ugyanannak a hatásnak az eléréséhez egyre növekvő mennyiségu ecstasy-t kell használni, így ezek a szerek hozzászokást alakítanak ki.

Okoz-e függoséget?

Az ecstasy folyamatos használata jelentős lelki függőséget alakít ki.

Elvonási tünetek

Az ecstasy sem alakít ki testi elvonási tüneteket, de a pszichés függőség komoly problémát jelenthet.

Miért használják ezeket a szereket?

Az ecstasyt elsősorban hangulatjavító, fáradtságot csökkentő, energetizáló hatása miatt használják, a használatot követo napokban a hatás ellenkezőjébe csap át, s a személy a megszokottnál sokkal fáradékonyabb, rossz a hangulata, kedvtelen, ingerlékeny, energia nélküli, depressziós.

Veszélyek

túladagolás veszélyei => halál, a túladagolás veszélye különösen intravénás használat esetében nagy

KOKAIN és CRACK

Mely drogok tartoznak ide? kokain, crack (krek)

Miből készül?

A kokain a Koka cserje leveléből vonható ki. A crack a kokain szabad bázisa.

Hogyan néznek ki?

A kokain tiszta állapotban fehér por, míg a crack fehéres, szürkés színű, kavicsokra emlékezteto anyag.

Hogyan használják?

A kokaint egyaránt használják orrba szippantva vagy intravénásan használják. A cracket elsosorban elfüstölve inhalálják.

Milyen hatásai vannak a kokainnak?

Testi tünetek az idegrendszert izgató, stimuláló hatás Pszichés tünetek flash-érzet A kokain használatát követoen nagyon erős vágy jelentkezik az ismételt használat iránt. A crack esetében ez a hatás még jelentősebb. Ugyanahhoz a hatáshoz egyre nagyobb mennyiségű szer kell, a kokain hozzászokást okoz.

Okoz-e függőséget?

A kokain igen gyorsan képes lelki függőség kialakítására, a heroin mellett a kokainnál alakul ki leghamarabb függőség. A crack jóval intenzívebb, ugyanakkor rövidebb hatással jellemezheto, a kokainnál is lényegesen gyorsabban alakít ki függőséget.

Elvonási tünetek

A lelki függőség rendkívül erős a kokain és különösen a crack esetében.

Veszélyek

 • túladagolás,
 • fertőző betegségek,
 • pszichiátriai betegségek,
 • a kokain használata nagyon sok pénzbe kerül. A kokain használata ezért nagyon gyakran illegális cselekedetekhez, prostitúcióhoz vezet.

Minden vélemény számít!