Kifutó képzéseink: Gépészet szakmacsoport – mechatronika

Jelentkezési lap_technikusi képzésre

 gépész szakmacsoport négy éves képzése alatt Érettségi bizonyítványt és a Villamosberendezés szerelő és üzemeltető (OKJ 5252204) szakképesítés szerezhető meg iskolánkban. A vizsga feljogosítja a diákot bizonyos munkatevékenységek betöltésére. Az érettségit követően további 1 év alatt Mechatronikai technikus végzettséget szerezhetnek tanulóink.

DSCF0416

Az iskolánk rendelkezik azokkal a személyi és tárgyi feltételekkel, amely biztosítja a színvonalas oktatás megvalósulását. Az iskolán közel 30 éves múltjából adódóan szaktanáraink nagy rálátással rendelkeznek a szakképzés területén.

Fontos dolognak tartjuk, hogy a mechatronika – ami a mechanikát, elektronikát, és informatikát tartalmazza – az oktatás területén is összekapcsolódjon, kapcsolódásuk, egymásra épülésük, kölcsönös függőségük a tantárgy tartalmában is jelen legyen.

Oktató munkánkban fontos szerepet játszik a versenyszférával (Siemens, Knorr-Bremse, FANUC) való szoros együttműködésünk, mely megalapozza tanulóink integrálódását a munka világába.

 

Központi szakképzésDSCF0404i kerettanterv:
Mechatronikai technikus kerettanterv

autocad_01

9. évfolyamon a diákok mechatronikai alapozó gyakorlat és elméleti képzésben részesülnek, amelynek keretein belül Anyagismeret és a Műszaki rajz alapjait sajátítják el tanulóink. Gyakorlati oktatás során megismerkednek a kézi forgácsolás fajtáival, egyszerűbb munkadarabokat készítenek el.  Ismereteket szereznek a raktározás és a munkahelyi rend, továbbá a hulladékkezelés szabályaival kapcsolatosan.

 

eszterga_1

10. évfolyamon új témakörként megjelenik az elektrotechnika oktatása a mechanika oktatása mellett. Betekintést nyernek tanulóink elméleti és gyakorlati órákon a villamos- és mechanikai mérésekbe. További gyakorlati órákon találkoznak a CAD rajzolás alapjaival és a Műszaki informatika kihívásaival.

 

DSCF0448

A 10. évfolyamos diákok a gépészeti alapozó gyakorlaton a csavarkötés kialakításával, fajtáival, menetek készítésével, menetmetszéssel, menetvágással, menetek felszabályozásával, menetjavító szerszámokkal foglalkoznak. A másik nagy terület a kötések kialakításánál a szegecskötés, ennek kialakítási technológiáját, anyagait, szerszámait tanulják meg

DSCF0433

A 11. évfolyamon a villamos gépek alapjai, mérése és biztonságtechnikája lesz a kiemelt területe az elméleti és a gyakorlati oktatásnak. Átfogó képet kapnak tanulóink a villamos gépek diagnosztizálása, és javítása területén.  

DSCF0456

A 12. évfolyamon a tanulók a rendszert alkotó elemek összességével foglalkoznak. Kiemelt figyelmet fordítunk a februári időszakban zajló mellékszakképesítés (Villamosberendezés szerelő és üzemeltető, OKJ 5252204) vizsgakövetelményeinek oktatására. Ízelítőt kapnak tanulóink a PLC programozás alapjaiból. Villamos gépek és a kapcsolószekrények javítása, karbantartása területén is ismereteket szereznek diákjaink.

Minden vélemény számít!