„BÁNK-MISSZIÓ” (Katona József Bánk bán c. műve, nemzeti tragédiánk alapján)

Személyes vélemény, élménybeszámoló
Amikor elindultunk az osztállyal a színházba, azt hittem egy egyszerű, lerövidített Bánk bán előadásra tartunk, később kiderült, hogy egyáltalán nem erről van szó.
Ez egy fiataloknak (például nekünk, diákoknak) készült kortárs átdolgozás. Nagyon különleges volt a színjáték. Amikor beléptünk az előadóterembe, meglepődtem a színtér elhelyezkedésén, a székek elrendezésén. Furcsa volt, hogy egy nagy körben ültünk, és úgy néztük több szemszögből az előadást. Ami még feltűnt, hogy a terem egyfajta otthonias, mégis rejtélyes hangulatot árasztott magából. Ez köszönhető volt a színészek jelmezeinek, öltözékeinek is. Meglepő volt, hogy a zenét milyen nagyszerűen használták fel a szereplők jellemzésére, illetve bátran alkalmazták a színdarab közben, néhány jelenet hangulatának fokozására, érzékletesebbé tételére. Nagyon hasznosnak találom a részek közötti átvezetőket, mert segítenek eligazodni a történések között. A színészi munka (inkább hivatás) egyszerűen nagyszerű volt. Minden karakterben megtaláltam azokat a vonásokat, amiket vártam, elképzeltem a szerepekről. Számomra minden színész előadása hiteles és élvezhető volt, mégis kiemelném Tiborc, Biberach, Ottó és Gertrudis alakítását. Az előadás ,,levezető jelenete” elgondolkodtató és megdöbbentő volt számomra, amikor a kegyelem szó több értelmet, nagyobb súlyt nyer a műben…
Érdekes volt a színjáték utáni beszélgetés is. Kicsit beleshettem a kulisszák mögé. Sok olyan dolgot tudtam meg, amit igazából visszagondolva én is észrevettem, de eddig nem tudatosult bennem. Például, hogy a rendező: Vidnyánszky Attila a montázstechnikát alkalmazva folyamatosan a háttérben is magyaráz, minden percben történik valami, mindennek van jelentése, nincs olyan, hogy valaki ,,pihen”, folyamatosan küldenek üzenetet a szereplők. Sok új szimbólumot vettem észre és értelmeztem, sok új szempontot gondoltam át. Örülök, hogy részt vehettem a programon.
Amellett, hogy hasznos, fejlesztő program volt, emlékezetes élmény marad. Rózsa Anita 11.A

Képek