Élmények Szlovéniában

Vasárnap:
A nulladik napunk java utazással telt. Reggel 10 órakor indultunk a Déli Pályaudvartól. Körülbelül 7 óra utazás után megérkeztünk Portorosba, a cserediákjaink iskolájához. Az út sem volt unalmakkal teli. A táj gyönyörű volt, illetve kipróbálhattuk egy híres süteményező ajánlatát. Miután megérkeztünk megbeszéltük a másnapot, majd mindenki elutazott a szállásoló családjához. Mi a délután folyamán, miután megismertem a családot és a házat, a környéken kerékpároztunk.
Hétfő:
Az első napot szörfözéssel kezdtük. Szerencsére nagyon jó idő volt, bár ez nem segített a tapasztalatlanságunkon. Személy szerint én életemben először próbáltam ezt a sportot. Ennek ellenére egészen jól ment, leszámítva azt a pár felborulást.
Megreggeliztünk, majd ezt követően vitorlázni mentünk. Meleg napsütésben élvezhettük a tenger ringatását és a város szépséges látképét, miközben a hajóról tanulhattunk.
A haza útunk Koperen keresztül vezetett. Megnézhettem a várost, és a hatalmas kikötőt.
Kora este elmentünk falat mászni. Elsőre ügyetlen voltam, bár ez hamar javult. Az oktatóval jót beszélgettem. A családja magyar területen él, így volt közös témánk.
Kedd:
A keddi napot nem cserediákjainkkal, hanem az iskola 3 tanárával töltöttük. Reggel meglátogattuk a helyi Aquarium-ot, ahol benézhettünk a színfalak mögé, és a honos tengeri élővilág állatait csodálhattuk meg.
Ezt követően ellátogattunk 2 hatalmas cseppkőbarlangba. Sajnos a rossz idő miatt a barlangokban is esett az eső, illetve hűvös is volt. Ezek ellenére nagyon jó volt, egyedülálló kepződményeket és előlényeket vehettünk szemügyre. A túrát követően egy helyi étteremben ebédeltünk, ahol kipróbálhattuk a helyi ételeket.
Szerda:
Ez a nap kevésbé volt mozgalmas, mint az előzőek. Reggel egy 10 személyes csónakban eveztünk a tengeren két profi sportoló iranyításával. Ezt követően egy helyi minigolf pályán próbálhattuk ki magunkat.
Hazafelé a cserediákom barátaival találkoztunk, akikkel kellemesen elbeszélgettem.
Az este folyamán moziba mentünk. Számomra furcsa volt, hiszen eredeti angol szinkronnal, és szlovén felirattal kellett néznem. Ennek ellenére megértettem, és igazan tetszett a film.
Csütörtök:
Csütörtökön egy kellemes séta után kenuzni mentünk. Szuper időnk volt, a táj pedig csodásan nézett ki. A vízben rengeteg medúza volt, amikkel én korábban még nem találkoztam.
Miután végeztünk még vissza mentünk fürdeni a kellemes vízbe.
Délután a szállásoló családomnál gitároztunk. Nagyon jó volt, hamar beesteledett.
Péntek:
Pénteken egy hajó kirándulásra mentünk. Megnézhettük közelről a kagyló farmokat, és gyönyörködhettünk a tenger szépségében. Miután partra szálltunk megnéztünk egy sólepárlót, ahol egy kanyargós úton tudtunk átkelni.
Miután elköszöntünk egymástól, és visszamentünk a házunkhoz elmentünk megnézni a környező nevezetességeket. Meglátogattunk egy kilátót, ahonnan pazar kilátás nyílt a tengerre és a városokra. Megnéztünk egy templom erődöt, ahol meglepődve tapasztaltam, hogy magyar nyelvű idegenvezetést kaptam. Miközben utaztunk csodáltam a tájat, és az országról tudhattam meg érdekességeket. Haza felé megkóstoltam egy különleges ételt, a lóburgert.
Szombat:
Szombat reggel, az iskolától indultunk haza. A búcsú után Ljubljana felé vettük az irányt. Ott megálltunk, és megnéztük a helyi piacot. Sok ételt kipróbáltam, rettentően tetszett.
Ez után utunk Budapest felé vezetett tovább. Késő délután megérkeztünk, s mindenki elindult a hiányolt otthona felé.