Mi is az a mechatronika?

mechaweb_icon_37A Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnázium 1990. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit. Innovatív kezdeményezés volt ez, hiszen a mechatronika ekkor alig egy évtizedes múltra visszatekintő tudomány volt, és iskolánk a világon elsőként kezdett el középszintű szakembereket képezni.

Az elfogadott EU-definíció a mechatronikára a következő:

A gépészet,
az elektronika és
az intelligens számítógépes irányítás

egymás hatását erősítő integrációja a gyártmányok és folyamatok tervezésében és létrehozásában.

A mechatronika a részterületeket egymást kiegészítve, segítve kapcsolja össze.

A szakma legismertebb folyóirata, az Oxfordban kiadott „Mechatronics” címlapján a következő jelszó olvasható: „Science of intelligent machines”, azaz az intelligens gépek tudománya. Ma már nem kétséges, hogy a jövő az olyan berendezéseké, gépeké, amelyek az automatikus működésük mellett a változó bemenő jelekhez, működési feltételekhez, környezeti változásokhoz rugalmasan alkalmazkodó szabályozással rendelkeznek, adaptívak, „öntanulóak”, egyszóval intelligensek. A mechatronika szerteágazó szakma. Alig van olyan területe a korszerű gép- és villamosiparnak, az informatikai szolgáltatásnak, amelyet az oktatás során ne érintenénk.

A szakma jelentőségét mutatja, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemen az elmúlt években a mechatronikai mérnöki szakon a felvételi ponthatárok a legmagasabbak között szerepeltek. A BGSZC Mechatronikai Szakgimnáziumban megszerzett alapismeretek már elegendőek ahhoz, hogy a sok részterület valamelyikén – természetesen helyi továbbképzés után – megállják helyüket a mechatronikai technikusok. Az  iskolánkban érettségizett tanulók  is könnyen el tudnak helyezkedni, illetve a különböző felsőoktatási intézményekben remekül megállják a helyüket.

abra

 

Minden vélemény számít!