Kirándulás a Balaton-felvidékre

A Mechazöld kör és a Mechatronika Alapítvány az ÖKONAP alkalmából október 2-án autóbuszos iskolai kirándulást szervezett a Balaton-felvidékre.

Tihany. A Tihanyi-félsziget számos vonatkozásban egyedülálló nemcsak hazánkban, de Európában is. Különleges földrajzi helyzete, kialakulásának sajátosságai, mai tájképi megjelenése, földtani és történeti emlékei, ritka növény- és állatfajai mind-mind a legszebb és legféltettebb kincseink közé emelik. Itt alakult hazánk első tájvédelmi körzete 1952-ben. A Tihanyi Tájvédelmi Körzet később észak felé bővült, majd 1997-ben része lett az akkor megalakuló Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak. 2003-ban az Európa Tanács a védett természeti területek Európa Diplomáját adományozta a félszigetnek.

Tihanyi Apátság megtekintése. 950 év óta van bencés apátság a Tihanyi félszigeten. Az alapító király, I. András sírja becses emlékhelye a mai Magyarországnak. Az altemplom – Király kripta – egyik legértékesebb középkori építménye a mai Magyarországnak.

Hegyestű. Hegyestű Balaton-felvidéken a Káli-medence keleti peremén, Monoszló és Zánka között, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén helyezkedik el. A Hegyestű egy vulkán kürtőjének maradványa. Az egykori kürtőben a földfelszín felé törő, bazaltos összetételű magma megrekedt, s hűlése során öt- és hatszögletű bazaltoszlopokká szilárdult meg, melyek orgonasípszerűen, szorosan egymás mellett állva a hegycsúcs irányában összehajlanak.

Kleeberg Zoltánné és Dankóné Balázs Zsuzsanna

Minden vélemény számít!