Comenius SO ECO GREEN találkozó Jonava, Litvánia

2013. október 8-12. között Jonava-bautazott 4 tanuló és 3 tanár a harmadik Comenius „SO ECO GREEN” projekt találkozóra, melynek fő témái a kreativitás és a vállalkozási ismeretek voltak.
IMG_7371Házigazdáink, a Jonavos Senamiesčio Gimnazia igazgatója, tanárai és diákjai nagy szeretettel fogadtak iskolájukba és sok érdekes programmal igyekeztek feledhetetlenné tenni látogatásunkat.
Mi, tanárok a kreativitás és annak fejlesztése a tanórákon témában folytattunk eszmecserét, megismerkedtünk a litván oktatási rendszerrel, és előkészítettük a következő találkozót. A diákok workshopokon vettek részt, ahol vállalkozói ismereteket sajátíthattak el, virtuálisan létrehozták saját cégüket és reklámozták termékeiket.
Vendéglátóink egy nagyon kellemes kulturális program keretében ismertettek meg bennünket országukkal és hagyományaikkal. Népviseletet, hagyományos ételeket és néptáncokat hoztak Litvánia négy tájegységéből: (Žemaičiai, Aukštaičiai, Suvalkiečiai, és Dzūkai)

IMG_0591A projekt résztvevőit fogadta Jonava polgármestere Mindaugas Sinkevičius, aki bemutatta a várost, beszélt a helyi kezdeményezésekről és a hivatal munkájáról a fenntartható fejlődés jegyében.
Jártunk két múzeumban: A Nacionalinis M. K. Ciurlionio muziejus-ban, amelya litván zeneszerző és festő munkáit őrzi, aki rövid élete során 250 zeneszámot írt és létrehozott mintegy 300 festményt.
A Velniu Muziejus-ban mindenféle formájú, méretű, színű és anyagú ördögöt láttunk.
Ellátogattunk Kernavéba, a középkori litván állam történelmi fővárosába, mely ma az UNESCO világörökség része. Jártunk Trakajiban, melynek látványossága egy szigeten található várkastély és Vilniuszban, a jelenlegi fővárosban. Idegenvezető kalauzolt bennünket minden helyszínen.
A projekttalálkozón minden kitűzött cél megvalósult: bemutattuk az elvégzett projektmunkákat, megbeszéltük az előttünk álló teendőket, házigazdáink biztosították számunkra a kulturális és kulináris élvezeteket, tanulóink és a vendéglátók a közös programok során összebarátkoztak, nem voltak nyelvi gátlások sem, felszabadultan társalogtak. Mindannyian élveztük a szép őszi időt, egymás társaságát. A projekttalálkozó elmélyítette a tanár és diák résztvevők közti barátságot, egyre közelebb hozott bennünket a közös munka, a közös élmények. Ezen kívül, mindig tanulunk valami újat egymástól, amit a saját iskolánkban meg szeretnénk valósítani. Mindezért érdemes részt venni ezekben a programokban, mert igaz, hogy sok a munka, de annál több az öröm, a közös élmény.

A litván team felejthetetlenné tette számunkra ezt a négy napot, vendégszeretetükkel, kedvességükkel és a jó szervezéssel.

Szabó Adriana projekt koordinátor

Minden vélemény számít!