Tájékoztatás

Kedves Szülők, Gondviselők!
Tegnapi levelemhez képest jelentős változás állt be az iskolák életében. Miniszterelnök úr bejelentette, hogy bezárnak az iskolák és digitális eszközökkel támogatott otthoni tanítási/tanulási formában tanulnak gyermekeik és tanítanak kollégáim.
Szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy iskolánkban a digitális oktatás feltételei adottak, azaz kollégáink és az iskola rendelkezik megfelelő számú eszközzel, iskolai WIFI-vel. A múlt héten a munkaközösségi értekezleteken már kollégáim egyeztettek arról, hogy saját tárgyukon, tárgyaikon belül milyen megoldásokat látnak. Egységes távoktatási rendszerünk még nincs, de kollégáim közül sokan rendelkeznek már tapasztalatokkal a távoktatás terén akár résztvevőként, akár oktatóként.
A jövő hét első napjaiban szeretnénk kollégáimmal azt a rendszert kialakítani (az ötleteket összehangolni), mely segíti gyermekeiket az önálló otthoni tanulásban. Szeretnénk egy, a tanulók számára számára követhető munkarendet kialakítani, mely alkalmazkodik az egyes osztályok eddigi kommunikációs szokásaihoz.
Ennek érdekében a jövő hét csütörtökre tervezett tanítás nélküli munkanapot áttesszük hétfőre (azaz a hétfő nap tanulóink számára igazgatói szünet lesz), amikor a kollégákkal egyeztetünk a lehetőségekről és kitaláljuk a tanulók támogatásának, feladatainak rendszerét. Szeretném jelezni, hogy elsőként a végzős osztályok munkarendjét fogjuk kidolgozni, hiszen ők most éppen egy nagyon intenzív szakaszban vannak a felkészülés tekintetében.
Kérem, beszélgessenek el gyermekeikkel arról, hogy a digitális oktatás bevezetése nem szünet a számukra, hanem egy intenzív tanulási helyzet, amelyben több az egyéni felelősségük. Az általuk elvégzendő feladatokra osztályzatokat fognak majd kapni, a közös munkatevékenységekben pedig a megadott időben részt kell venniük. Testnevelőink pedig szintén ki fogják találni, hogy mely gyakorlatsorokat kell a tanulóknak otthon mindenképpen elvégezniük (tartásjavító gyakorlatok például), bármennyire is furcsán hangozhat ez még most.
Kérjük, beszélgessenek el gyermekeikkel arról, hogy mindennapi életüket is szervezzék át a hatóságok által javasoltaknak megfelelően.
Kérjük Önöket, hogy a hétvégén ellenőrizzék legyenek szívesek, hogy gyermekeik digitális eszközei rendben működnek-e. Ha valakinek nem lenne gépe vagy otthoni internete, akkor ezen tanulók bejöhetnek az iskolába, ahol a feltételek biztosítottak. Kérem, ha ilyen problémájuk lenne, akkor legyenek szívesek jelentkezni az osztályfőnöknél; mi jelenleg úgy látjuk, hogy egy számítógépes terem megnyitása elegendő lesz. Sokaknak talán hiányozni fog az iskolai közösség, de bármennyire is hiányoznak majd nekünk is a tanulók, sok tanuló egyszerre nem lehet majd az iskolában, azaz baráti találkozóknak most nem tudunk helyszínt biztosítani (a stúdiósoknak sem).
A keddi, legkésőbb a szerdai, napon fognak az osztályfőnökök bővebb tájékoztatást adni a mindennapok digitális tanulásának megszervezéséről. Kérem, forduljanak bizalommal az osztályfőnökökhöz.
A kialakult helyzet az egész ország számára ismeretlen, mi is most fogjuk átgondolni, kitalálni azt a rendszert, amivel az elkövetkező időszakban működni fogunk. Ebből adódóan biztosan lesznek változások a tanulói munkarendekben is tapasztalataink függvényében. Kérem, kövessék gyermekeik mindennapjait most egy picit még nagyobb odafigyeléssel, mert néhány tanuló biztosan elveszettebbnek fogja magát érezni ebben az új helyzetben (amit talán nem is akar az elején beismerni).
Köszönjük, hogy az eddigiekhez hasonlóan támogatnak bennünket. Örömmel vesszük visszajelzéseiket és segítségüket.
A változásokról igyekszünk folyamatosan tájékoztatni Önöket.
Mindenkinek jó pihenést kívánok a hétvégére üdvözlettel: Dr. Majorosi Anna