Monthly Archives: november 2019

Iskolánk vendégei voltak

1 (4)Koreai iskolaigazgatók és tanárok két csoportja látogatott iskolánkba, és tanulmányozták a magyarországi szakképzést.
Iskolánk nagy örömmel mutatta be nekik a nálunk folyó munkát, megtekintették a tanműhelyeket,  Gonda-Nagy István  és Nagy Endre előadását nagy érdeklődéssel hallgatták.

“Láttam mi történt…”

Hajlektalan_Mechatronika_Lattam_mi_tortent“Láttam, mi történt…” mondja mindenki Nógrádi Gábor könyvében, majd néhány mondatban elmesélik, amit láttak. Persze mindenki másképpen látta ugyanazt az igen egyszerű történetet*.
A könyv dramatizált változatát a szerző ingyenesen felajánlja az oktatási intézményeknek az empátiára, a toleranciára, a demokráciára nevelés elősegítésére. Nógrádi Gábor nem tart igényt szerzői jogdíjra a színjáték előadása, vagy más, oktatási célra való felhasználása esetén.
A könyvből készült dramatikus játékot már bemutatták néhány iskolában. A Mechatronikai Szakgimnáziumban például a tanárok adták elő a különböző szerepeket a diákok előtt. (2017. május – Link )  A monológok pontosításában sokat segítettek Dr. Fűzfa Balázs egyetemi docens diákjai. A színpadi játék szövegkönyve erről a honlapról letölthető december 2-ig.

Andrássy Réka látogatása a Mechában

73399882_485417275440828_4404171379281231872_nNovember 14-én ismét iskolánkba látogatott Andrássy Réka költőnő. Idén a 12/A és 12/B osztályban látogatta meg a diákokat, hogy alkotásain keresztül közelebb hozza hozzájuk a kortárs költészetet. A tanulókkal való közös beszélgetés, a versek hátterének felderítése és értelmezése érdekes és nem hétköznapi élmény volt a diákoknak. Andrássy Réka a közéletben felbukkanó eseményekhez vagy éppen az aktuális globális problémákhoz kapcsolódó alkotásaiban tart tükröt a mai kor embere számára. Emellett a XXI. századi társadalom szociális, emocionális kérdéseit is feszegeti. A fiatalokkal való közös diskurzus a költőnő számára inspiráló volt, míg a diákok számára izgalmas és megfogható.

Projektcsalogatók

Siemens projekt csalogató
3 D Nyomtatás         Kóra Gábor
132         Vörös József
A múltból a jelenbe jövőbe         Szabó Zoltán
Arduino egér a labirintusban Ferenczy Tamás
 Brutálbringa MTB100         Bakonyi Györgyi
Eklektikus Dizájn Center         Rakonczai György    
  ElektRoBot     Gonda Nagy István
  Felirat készítés CAD CAD         Gyukli Zoltán
Gondolkozzunk sakkozzunk         Gyimesi István
Irány a Café és a rajz        Votin Dóra
Its a piece of cake         Hardyné Mészáros Ágnes Ticsinyina Margarita
Kirigami         Vereb Márta   
Knorr-Bremse
  Konyhaművészet alapfokon         Gácsné Beros Katalin
Mandala síkban és térben       Bartkóné Vargha Mária
Műszaki mérés és a hamburgerek         Jámbor Sándor
Reklámok         Szabó Adriana Kovácsné Sütő Irma
Robotika elektronika         Dormán Miklós Nagymáthé Tamás
Smart Home Rendszerek         BakyZsolt
Spagetti Mecha módra         Nové Lajos
Sulimozi         Bak Marianna Szepessyné Kis Szilvia

Gyerekakadémia

sdrKedves Érdeklődők!
Iskolanéző programjaink keretében november 15-én 16.00-18.00 óráig  az érdeklődő tanulóknak interaktív természettudományos gyerekakadémiai FOGLALKOZÁST hirdettünk.
Köszönjük, hogy ennyire sokan regisztráltak programunkra. Az eredetileg meghirdetett három foglalkozás már betelt, de a nagy érdeklődésre való tekintettel még két új programot kínálunk:
Levegővel működő “áramkörök” – pneumatika
Mire jó az Arduino – programozás “kóstoló”

Várjuk jelentkezésüket!    regisztráció
Aznap 16.30-tól szülői tájékoztató értekezletre várjuk az érdeklődő nyolcadikos diákok szüleit!
A szülő megőrző keretében Nové Lajos Erasmus+ projekt bemutatását tekinthetik meg a 133-as teremben. Kezdés 17.00 óra. Regisztráció nem szükséges!