Monthly Archives: március 2018

DÖNTS! 2018

IMG_8900A DÖNTS! 2018-as vetélkedőre benevezett 27 csapatmárcius 23-án, pénteken mérte össze erejét!
Az idei díjazás: a vetélkedőn a legjobb eredményt elérő csapat tagjai részt vehetnek a Mechatronika Alapítvány által szervezett 2 napos autóbuszos jutalomkiránduláson
2018. június 1-2. péntek-szombaton,  ahol az ausztriai Zotter Csokoládégyárat Is meglátogatjuk. A vetélkedőn készült fotókat ITT lehet megtekinteni!

 

2. helyezés a kerületi falmászó versenyen

falFalmászó kerületi versenyen iskolánk 5-6. korcsoportos csapata 2. helyezést ért el.
Legjobb helyezett Katona Gergő 11. A    3. hely
Csapattagok voltak:
Petansky Viktor 9. Ny
Szakács Dániel 9. Ny
Nyéki Martin 10. A
Poczik Szabolcs 10.A
Guba Gergely 11.C
Katona Gergely 11. A
Rácz Balázs 11.B Gratulálunk!

2018. március 15.

10.AAz 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékére iskolánk osztályai felkerestek egy-egy nevezetes emlékhelyet Budapesten, ahol koszorút helyeztek el.
A különböző helyszíneken készült osztályfotók itt nézhetők meg!

Beszámoló a 9. B osztály szakmai kirándulásáról

kirándulás2018. március 10-én a 9. B osztály 19 tanulóval és az osztályfőnökkel a Ganz Ábrahám Öntödei Múzeumba tett szakmai tanulmányi kirándulást. A múzeumban a diákok megismerkedhettek az épület, az öntészet, és Ganz Ábrahám történetével. A diákok érdeklődve várták a látogatást. A múzeumban tárlatvezetéssel együtt tudtak a tanulók informálódni a kiállított tárgyakról. A legérdekesebb minden bizonnyal a kúpoló kemencék és az öntőkörök voltak. A tárlatvezetés végeztével, lehetőség volt a múzeumot önállóan is bejárni, a kiállítási darabokat megérinteni. A kirándulás záró akkordja a múzeum előtt készült csoportkép volt.

Pénz7-2018. március 5-9.

tőzsdeIskolánk az idei tanévben is csatlakozott a nemzetközi pénzhét programjához. Ez a nemzetközi kezdeményezés azzal a céllal indult, hogy már az általános és a középiskolai évek alatt a tanulók pénzügyi és vállalkozási ismeretekre tegyenek szert. A 2018-as Pénz7 pénzügyi témája az „Okosan a hitelekről”, amely kiemelten fontos ismeretanyag a mindennapi pénzügyek terén. A Nemzetgazdasági Minisztérium, mint szakmai együttműködő partner közreműködésével a Pénz7 az előző tanévhez hasonlóan gazdálkodási témával is bővült, amelynek célja, hogy a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetése is helyet kapjon az iskolákban. A hét folyamán az évfolyamokon a témához kapcsolódó tanórákat tartottunk és egy házi versenyre is sor került a legeredményesebb diákok részvételével. A versenyzőknek gyümölcspiaci- és tőzsdejátékban kellett bizonyítaniuk rátermettségüket, üzleti érzéküket. Két korcsoportban, a 9-10. és a 11-12. évfolyamban hirdettük ki az iskola Tőzsdeguru-ját és Legjobb üzletemberét.
9-10. évfolyam nyertesei:
Tőzsde: 1. helyezett: Ternai Szabolcs (9/NY) és Ocskó Zalán (9/A)
2. helyezett: Imbrea Krisztián (9/A)
3. helyezett: Somogyi Zoltán (9/NY) és Lázár Gábor, Sebestyén Zsolt (10/A)
Gyümölcspiac: 1. helyezett: Steer Tamás (9/B)
2. helyezett: Gulyás Szilárd (10/C)
3. helyezett: Csupor Bence (10/A)

11-12. évfolyam nyertesei:
Tőzsde: 1. helyezett: Béda Bálint (12/B)
2. helyezett: Szabó Máté, Balla Zsolt (12/A)
3. helyezett: Gazdag Patrik (12/A)
Gyümölcspiac: 1. helyezett: Lukács Attila (11/B)
2. helyezett: Hantos Ádám (11/C)
3. helyezett: Csóli Milán (12/B)

Gratulálunk!

Eager Beaver 4. forduló – Fordítás

Wireless Electricity? How the Tesla Coil Works

teslaAmong his numerous innovations, Nikola Tesla dreamed of creating a way to supply power to the world without stringing wires across the globe. The inventor came close to accomplishing this when his “mad scientist” experiments with electricity led to his creation of the Tesla coil.

The first system that could wirelessly transmit electricity, the Tesla coil was a truly revolutionary invention. Early radio antennas and telegraphy used the invention, but variations of the coil can also do things that are just plain cool — like shoot lightning bolts, send electric currents through the body and create electron winds.

Tesla developed the coil in 1891, before conventional iron-core transformers were used to power things like lighting systems and telephone circuits. These conventional transformers can’t withstand the high frequency and high voltage that the looser coils in Tesla’s invention can tolerate. The concept behind the coil is actually fairly simple and makes use of electromagnetic force and resonance. Employing copper wire and glass bottles, an amateur electrician can build a Tesla coil that can produce a quarter of a million volts.

How the Tesla Coil Works
A Tesla coil consists of two parts: a primary coil and secondary coil, each with its own capacitor. (Capacitors store electrical energy just like batteries.) The two coils and capacitors are connected by a spark gap — a gap of air between two electrodes that generates the spark of electricity. An outside source hooked up to a transformer powers the whole system. Essentially, the Tesla coil is two open electric circuits connected to a spark gap. A Tesla coil needs a high-voltage power source. A regular power source fed through a transformer can produce a current with the necessary power (at least thousands of volts).In this case, a transformer can convert the low voltage of main power into the high voltage.

Interkulturális vetélkedő

IMG_8718Fotók a versenyről!

Az interkulturális vetélkedő eredménye (8 állomás; összpontszám: 85)

1. A CSAPAT / 9. NY/ 73  pont (Harcos Edvárd, Simon Olivér, Pál Loránd, Kordován Róbert, Mátrai Zsolt, Tőzsér Barnabás)
2. Patriots /10. A / 70 pont (Kovács Dániel, Pillinger Péter, Domján Lajos, Csupor Bence)
3. Harci Kukacok  /10. C/  69 pont  (Castiglioue Bence, Bleicher Pál, Angeli Krisztián, Tóth Bálint, Zimek Sándor)
4. „Ein Stein” /9. NY/ 66 pont (Szommer Szabolcs, Moldován Márton, Rehák Péter, Forster Bendegúz, Zákány Árpád, Pákozdy Norbert, Kriskó Géza)
5Kinderkommandó /9.A/  65,5 pont (Meszlényi Barnabás, Szűcs Attila, Sharle Milán, Ágoston Patrik, Flósz Gergő, Kreskai Bence, Imre Levente, Rakicsány Kevin)
6. No name /10.B/ 61,5 pont
7. 10. A /10.A/ 61 pont
8. Erandom Nickname  /9.A / 60 pont
9. Kartoffeln/11.A/ 58 pont
10. Csapatnév / 9.B / 55,5 pont