Monthly Archives: november 2017

Gyerekakadémia szülőmegőrzővel 2017 – Meghívó a 9. foglalkozásra

fffA Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Mechatronikai Szakgimnáziuma idei télen is folytatja 9-13 éveseknek szóló interaktív természettudományos gyerekakadémiai foglalkozás-sorozatát.
A téli gyerekakadémián a résztvevők az iskola tanműhelyében villogó karácsonyfát készítenek, melyet haza is vihetnek.
Kiket várunk?
Érdeklődő, kíváncsi, barkácsolni szerető gyerekeket.
Időpont: 2017. december 8. (péntek) 16:00-18:00
Helyszín: BGSZC Mechatronikai Szakgimnáziuma, 1118. Budapest, Rétköz u. 39.
Résztvevők száma: 12 fő (tanuló)
Szülőmegőrző: Karácsonyi díszek készítése.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció
Önt is várjuk gyermekével! Regisztráljon most!

Szép eredmények a kerületi úszóversenyen

IMG_0188A szombat délutáni kerületi úszóversenyen kimagasló eredményeket ért el maroknyi csapatunk. Az egyéni versenyszámokban a gyorsúszást és a mellúszást Sári Péter nyerte a 9.A osztályból, Nyéki Martin a 10.A-ból elhozta a harmadik helyezettnek járó bronz érmet pillangóúszásával, és 4. helyezett lett gyorson. Andrási Levente (11.A) a 6. helyre úszta be magát a nagyszámú mellúszók között, mindezt megkoronázva ezek a fiúk a vegyes váltóban ezüst érmet szereztek Forster Bendegúzzal kiegészülve (9.Ny). Harcos Edvárdnak szintén köszönjük, hogy növelte indulóink létszámát. Fantasztikus eredményeikhez ezúton is gratulálunk,és köszönjük, hogy az iskola hírnevének öregbítésére áldozták a szombat délutánjukat! További képek!

Szakmai nap – november 21.

9.B
2017. november 21-én a 9. b osztály 24 fő részvételével 1 hiányzó távolmaradásával és 2 kísérő tanárral a CAMilleon Kft.-hez tett szakmai tanulmányi kirándulást. Elsőnek a programozók irodáját mutatták meg, ahol a különböző CAD és CAM szoftverek használatába adtak betekintést. Majd a gyártósoron is végigvezettek, ahol mind méretben mind típusban változatos marógépeket tudtunk megtekinteni. Megmutatták, hol szerelik össze a cég fő profilját képző alumínium és polimer fröccsöntő szerszámokat. A legvégén a mérőlaboratóriumot mutatták meg. Másnap a csapat úgy nyilatkozott, hogy nagyon tetszett a gyárlátogatás.
9.Ny     Öntödei Múzeum
11.A     4-es Metró Diszpécserközpont, járműjavító
12.B     Agárdi Pálinkafőzde
12.N     MTA Energiatudományi Kutatóközpont
Képek

KIP-es műhelymunka a Mechatronikában

IMG_31792017. november 22-én műhelymunkára jöttek össze matematika és informatika tanárok, akik a KIP módszert (is) alkalmazzák az osztálytermi munkájuk során. A programot a Digitális Esélyegyenlőségért Alapítvány (DEA) szervezte.

A közös találkozás célja a tapasztalatcsere volt. A műhelymunkát két remek bemutató óra megtekintésével kezdték az ország különböző iskoláiból és a határon túlról érkezett résztvevők. A bemutató órákat a Mechatronika két tanára, Vereb Márta (informatika a 11. A osztályban) és Rakonczi György (matematika a 10. B osztályban) tartották. A programot megtisztelte jelenlétével Újbuda önkormányzati képviselője, Csernus László, a DEA felügyelő bizottsági tagja, Bíró István, Koródi Bálint a DEA elnöke, Dr. Pink Edit a DEA kuratóriumi tagja és Agárdi Éva a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum szakreferense. A program szakmai vezetője B. Nagy Éva pedagógus, pedagógiai szakértő és publicista. A program folytatódik, így 2018 tavaszán, Abán újabb impulzusokat kaphatnak a DEA által szervezett KIP-es képzéseket elvégzett pedagógusok. A Mechatronika pedagógusai hatékonysága és kreativitása miatt nagyon szívesen alkalmazzák a módszert a következő tantárgyak tanításában: magyar, történelem, etika, matematika, fizika, informatika, biológia, földrajz, komplex természettudomány, angol és német nyelv. Az év végén készített tanulói elégedettséget mérő kérdőívben sok tanuló jelezte, hogy nagyon kedveli a KIP-es órákat. KÉPEK

Gesztenyefa ültetés a Mechatronikában

IMG_74472017. november 23. csütörtök
Ködös novemberi reggelre ébredtünk ma, de a délelőtti faültetésre szépen kividult az idő. Az iskolaudvaron régi ismerősök gyülekeztek: Gerstl József, a Novotel Hotel főkertésze és felesége, Andrea, a „Mentsük meg a gesztenyéskert fáit!” környezetvédelmi akció szervezői voltak vendégeink.
Az idén 25. jubileumi alkalmát ünneplő környezetvédelmi akció fővédnöke, a 99 éves Bálint Gyuri bácsi, azaz Bálint gazda. A gesztenyementésben a Mechatronika diákjai és tanárai a kezdetektől minden évben nagy létszámban, igen aktívan vesznek részt.
Iskolánkban régi hagyomány az is, hogy a Mechazöld Kör rendszeresen teremt alkalmat az iskola zöld felületének növelésére: fák, bokrok ültetésével.  Így történt ez az idén is. Képek a gesztenyefa mentésről.
Kocsis István, 9.B osztályos tanuló szülei a környezetvédelmi akció meghirdetésekor felajánlottak 8 gesztenyefát az iskolának. Ezúton szeretnénk megköszönni nekik a felajánlást és a kiszállítás megszervezését. A november 19-i környezetvédelmi akcióban 2 gesztenyefát a Novotel előtti Gesztenyés kertben ültettünk el a Mechatronika nevében.
A mai napon került sor további 6 gesztenyefa elültetésére az iskolaudvarunkon, a sportpálya körül. A faültetésben részt vett Szokolainé Takács Erzsébet igazgató, Kleeberg Zoltánné, a Mechazöld Kör vezetője, Jámbor Sándor, a 9.B osztály, Gácsné Beros Katalin, a 10.A osztály osztályfőnöke, 9.B és 10.A osztályos tanulók, valamint a Gondnokság a terep előkészítésében. A fotókat készítette Vereb Márta tanárnő. Gerstl József környezetvédelmi szakmai tanácsokkal látta el a fiatalokat a faültetéssel és a fák ápolásával kapcsolatosan. Minden résztvevőnek köszönjük a segítségét. Ha végigtekintünk az iskola előtti parkban a gyönyörű hársfa-ligetünkön, melyet a DÖNTS vetélkedő csapataival ültettünk közösen, elégedettek lehetünk, hogy a Mechatronika sokat tesz és tett ma is környezetünk szépítéséért. Képek az ültetésről.
Dankóné Balázs Zsuzsanna – Mechazöld Kör

Eatself diákprogram

okosA Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által indított Eatself diákprogramhoz iskolánk is csatlakozott. A foglalkozásokon a kilencedik és tizedik évfolyamon tanuló diákok az egészséges táplálkozással kapcsolatban bővíthetik ismereteiket.
A program tartalmáról bővebben olvashatnak a szülői tájékoztatóban: ITT

További érdekes és hasznos információk http://mdosz.hu/