Egyéb

10000. nap

1 (1)Az iskolánk 1990 szeptember elsején nyitotta meg kapuit! Az azóta eltelt 10 000 napot ünnepeltük meg 2018 február 17-én szerdán. 
A tanulókat az iskolába való belépésükkor egy-egy kérdőívvel fogadtuk. 
A legsikeresebben kitöltött kérdőívekért a diákok jutalmat kaptak, melyek a szünetben kerültek kiosztásra! A nap másik meglepetése a hatalmas torta volt, melyet közösen fogyasztottunk el.

Három tanár dolgozik ebben az iskolában azóta, mióta megnyitotta kapuit!
Szokolainé Takács Erzsébet igazgatónő,
Kleeberg Zoltánné tanárnő és
Gyukli Zoltán tanár úr.
Gratulálunk és köszönjük a kitartó munkájukat, mellyel lassan 28 éve fáradoznak azon, hogy a kezdetektől kitűnő programokat szervezzenek, magas szintű oktatást alapozzanak meg, családias légkört teremtsenek az iskolánkba, példát adva ezzel diákoknak, kollégáknak egyaránt!
KÉPEK

Kerületi Asztalitenisz Bajnokság

ATIskolánk tanulói közül egyre többen érdeklődnek az asztalitenisz iránt, így versenyeken is szívesen megmérettetik magukat, iskolai körben házi bajnokságon, illetve a kerületi versenyen egyaránt. Öröm számunkra, hogy a tanulók szabadidejüket nagy kedvvel töltik sportolással az iskola falain belül és az iskolák közötti versenyen is.
2017 november 7-én a VI. korcsoportos fiúk, november 14-én pedig az V. korcsoportos fiúk vettek részt a kerületi versenyen.
Mintegy negyven induló közül a 12. osztályos GLOFÁK ZSOMBOR ért el 6. helyezést, a többiek is remekül szerepeltek.
Minden résztvevőnek GRATULÁLUNK!

Projekt csalogatók

IMG_1195Ebben a tanévben is lesz projekthét és 23 projekt közül lehet választani!
A projektfelhívások itt olvashatók.

3D nyomtatás
Az első világháború kicsit másként…
Az emberi test fizikája

Budapesti túra
Body building
CNC szoftver szimuláció kezelése
Eklektikus dizájncenter
Fából vaskarika
Fényfestés
Fizika edzés
Biciklizés
Házvezérlés
Kézi forgácsolás
Korongozni jó
Mentsük meg a földet!
Modern férfi 3.0
Múltból a jövőbe – Stúdiólátogatások
Nemzetek Eledele
Sí 2017
Spagetti MECHA módra
Színház az egész világ
Studiófelújítás

Gyerekakadémia szülőmegőrzővel 2017 – Meghívó a 9. foglalkozásra

fffA Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Mechatronikai Szakgimnáziuma idei télen is folytatja 9-13 éveseknek szóló interaktív természettudományos gyerekakadémiai foglalkozás-sorozatát.
A téli gyerekakadémián a résztvevők az iskola tanműhelyében villogó karácsonyfát készítenek, melyet haza is vihetnek.
Kiket várunk?
Érdeklődő, kíváncsi, barkácsolni szerető gyerekeket.
Időpont: 2017. december 8. (péntek) 16:00-18:00
Helyszín: BGSZC Mechatronikai Szakgimnáziuma, 1118. Budapest, Rétköz u. 39.
Résztvevők száma: 12 fő (tanuló)
Szülőmegőrző: Karácsonyi díszek készítése.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció
Önt is várjuk gyermekével! Regisztráljon most!

Szép eredmények a kerületi úszóversenyen

IMG_0188A szombat délutáni kerületi úszóversenyen kimagasló eredményeket ért el maroknyi csapatunk. Az egyéni versenyszámokban a gyorsúszást és a mellúszást Sári Péter nyerte a 9.A osztályból, Nyéki Martin a 10.A-ból elhozta a harmadik helyezettnek járó bronz érmet pillangóúszásával, és 4. helyezett lett gyorson. Andrási Levente (11.A) a 6. helyre úszta be magát a nagyszámú mellúszók között, mindezt megkoronázva ezek a fiúk a vegyes váltóban ezüst érmet szereztek Forster Bendegúzzal kiegészülve (9.Ny). Harcos Edvárdnak szintén köszönjük, hogy növelte indulóink létszámát. Fantasztikus eredményeikhez ezúton is gratulálunk,és köszönjük, hogy az iskola hírnevének öregbítésére áldozták a szombat délutánjukat! További képek!

Szakmai nap – november 21.

9.B
2017. november 21-én a 9. b osztály 24 fő részvételével 1 hiányzó távolmaradásával és 2 kísérő tanárral a CAMilleon Kft.-hez tett szakmai tanulmányi kirándulást. Elsőnek a programozók irodáját mutatták meg, ahol a különböző CAD és CAM szoftverek használatába adtak betekintést. Majd a gyártósoron is végigvezettek, ahol mind méretben mind típusban változatos marógépeket tudtunk megtekinteni. Megmutatták, hol szerelik össze a cég fő profilját képző alumínium és polimer fröccsöntő szerszámokat. A legvégén a mérőlaboratóriumot mutatták meg. Másnap a csapat úgy nyilatkozott, hogy nagyon tetszett a gyárlátogatás.
9.Ny     Öntödei Múzeum
11.A     4-es Metró Diszpécserközpont, járműjavító
12.B     Agárdi Pálinkafőzde
12.N     MTA Energiatudományi Kutatóközpont
Képek

KIP-es műhelymunka a Mechatronikában

IMG_31792017. november 22-én műhelymunkára jöttek össze matematika és informatika tanárok, akik a KIP módszert (is) alkalmazzák az osztálytermi munkájuk során. A programot a Digitális Esélyegyenlőségért Alapítvány (DEA) szervezte.

A közös találkozás célja a tapasztalatcsere volt. A műhelymunkát két remek bemutató óra megtekintésével kezdték az ország különböző iskoláiból és a határon túlról érkezett résztvevők. A bemutató órákat a Mechatronika két tanára, Vereb Márta (informatika a 11. A osztályban) és Rakonczi György (matematika a 10. B osztályban) tartották. A programot megtisztelte jelenlétével Újbuda önkormányzati képviselője, Csernus László, a DEA felügyelő bizottsági tagja, Bíró István, Koródi Bálint a DEA elnöke, Dr. Pink Edit a DEA kuratóriumi tagja és Agárdi Éva a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum szakreferense. A program szakmai vezetője B. Nagy Éva pedagógus, pedagógiai szakértő és publicista. A program folytatódik, így 2018 tavaszán, Abán újabb impulzusokat kaphatnak a DEA által szervezett KIP-es képzéseket elvégzett pedagógusok. A Mechatronika pedagógusai hatékonysága és kreativitása miatt nagyon szívesen alkalmazzák a módszert a következő tantárgyak tanításában: magyar, történelem, etika, matematika, fizika, informatika, biológia, földrajz, komplex természettudomány, angol és német nyelv. Az év végén készített tanulói elégedettséget mérő kérdőívben sok tanuló jelezte, hogy nagyon kedveli a KIP-es órákat. KÉPEK

Gesztenyefa ültetés a Mechatronikában

IMG_74472017. november 23. csütörtök
Ködös novemberi reggelre ébredtünk ma, de a délelőtti faültetésre szépen kividult az idő. Az iskolaudvaron régi ismerősök gyülekeztek: Gerstl József, a Novotel Hotel főkertésze és felesége, Andrea, a „Mentsük meg a gesztenyéskert fáit!” környezetvédelmi akció szervezői voltak vendégeink.
Az idén 25. jubileumi alkalmát ünneplő környezetvédelmi akció fővédnöke, a 99 éves Bálint Gyuri bácsi, azaz Bálint gazda. A gesztenyementésben a Mechatronika diákjai és tanárai a kezdetektől minden évben nagy létszámban, igen aktívan vesznek részt.
Iskolánkban régi hagyomány az is, hogy a Mechazöld Kör rendszeresen teremt alkalmat az iskola zöld felületének növelésére: fák, bokrok ültetésével.  Így történt ez az idén is. Képek a gesztenyefa mentésről.
Kocsis István, 9.B osztályos tanuló szülei a környezetvédelmi akció meghirdetésekor felajánlottak 8 gesztenyefát az iskolának. Ezúton szeretnénk megköszönni nekik a felajánlást és a kiszállítás megszervezését. A november 19-i környezetvédelmi akcióban 2 gesztenyefát a Novotel előtti Gesztenyés kertben ültettünk el a Mechatronika nevében.
A mai napon került sor további 6 gesztenyefa elültetésére az iskolaudvarunkon, a sportpálya körül. A faültetésben részt vett Szokolainé Takács Erzsébet igazgató, Kleeberg Zoltánné, a Mechazöld Kör vezetője, Jámbor Sándor, a 9.B osztály, Gácsné Beros Katalin, a 10.A osztály osztályfőnöke, 9.B és 10.A osztályos tanulók, valamint a Gondnokság a terep előkészítésében. A fotókat készítette Vereb Márta tanárnő. Gerstl József környezetvédelmi szakmai tanácsokkal látta el a fiatalokat a faültetéssel és a fák ápolásával kapcsolatosan. Minden résztvevőnek köszönjük a segítségét. Ha végigtekintünk az iskola előtti parkban a gyönyörű hársfa-ligetünkön, melyet a DÖNTS vetélkedő csapataival ültettünk közösen, elégedettek lehetünk, hogy a Mechatronika sokat tesz és tett ma is környezetünk szépítéséért. Képek az ültetésről.
Dankóné Balázs Zsuzsanna – Mechazöld Kör